Mézeskalács
Hozzávalók:
- 25 dkg méz,
- 10 dkg margarin,
- 20 dkg cukor,
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája ( fehérjét nem kidobni, mert jó lesz a cukormázhoz :3 )
- 50 dkg liszt
- 1kk szódabikarbóna
- 1kk fahéj
- 2-3 szem szegfűszeg (összemorzsolva)
A mézet a margarinnal és a cukorral, vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával lazán összekeverjük. Természetesen lehet mézeskalács fűszerkeveréket használni, csak nálunk a gyermekkori "traumák" miatt az ánizs ki van tiltva a lakásból :) . A mézes keveréket, hozzá adjuk a liszthez, a tojásokkal együtt, majd összegyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk, kivágjuk / kiszaggatjuk és 180 °C 10-12 percig sütjük. Miután kihűl díszíthetjük a cukormázzal.
Cukormáz
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje,
- 20 dkg porcukor,
- 1 kk étkezésikeményítő
- 1 tk citromlé vagy ecet
A hozzávalókat összekeverjük, majd habzsákba vagy sima zacskóba töltjük, aminek az alját kivágjuk és már lehet is szabadon engedni a kreativitásunkat és díszíteni. Persze gyakorlat teszi a mestert, ezért ha előtte gyakorlunk egy kicsit egy fóliadarabon, az ártani nem árt.
A piros részt, mi csak simán lekentük piros ételfestékkel. ( Megjegyezném az ecsetemet azóta már vagy 6szor kimostam, de valahogy újra és újra megjelenik rajta a festék)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése