2011. december 11., vasárnap

Adventi mézeskalácskoszorú

Az alapötlet a Limara pékség blogról jött. Igaz ma már a 3 gyertyát gyújtjuk, de még most sem késő egyet varázsolni :3


Mézeskalács

Hozzávalók:
  • 25 dkg méz,
  • 10 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája ( fehérjét nem kidobni, mert jó lesz a cukormázhoz :3 )
  • 50 dkg liszt
  • 1kk szódabikarbóna
  • 1kk fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg (összemorzsolva)

A mézet a margarinnal és a cukorral, vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával  lazán összekeverjük. Természetesen lehet mézeskalács fűszerkeveréket használni, csak nálunk a gyermekkori  "traumák" miatt az ánizs ki van tiltva a lakásból :) . A mézes keveréket, hozzá adjuk a liszthez, a tojásokkal együtt, majd összegyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk, kivágjuk / kiszaggatjuk és 180 °C 10-12 percig sütjük. Miután kihűl díszíthetjük a cukormázzal.

Cukormáz

Hozzávalók:
  • 1 tojásfehérje,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 kk étkezésikeményítő
  • 1 tk citromlé vagy ecet

A hozzávalókat összekeverjük, majd habzsákba vagy sima zacskóba töltjük, aminek az alját kivágjuk és már lehet is szabadon engedni a kreativitásunkat és díszíteni. Persze gyakorlat teszi a mestert, ezért ha előtte gyakorlunk egy kicsit egy fóliadarabon, az ártani nem árt.




A piros részt, mi csak simán lekentük piros ételfestékkel. ( Megjegyezném az ecsetemet azóta már vagy 6szor kimostam, de valahogy újra és újra megjelenik rajta a festék)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése